Gebruik emoticons om uw boodschap te versterken

Emoticons worden door bijna iedereen gebruikt. Door de komst van Hyves en MSN een aantal jaar geleden zijn de emoticons populair geworden. Alhoewel deze social mediakanalen niet meer gebruikt worden, zijn emoticons wel geïntegreerd in onze hedendaagse social mediaplatformen. De emoticons worden zelfs gebruikt door bedrijven. Waarom doen bedrijven dit en hoe effectief is het?

De kracht van emoticons zit in het versterken van de boodschap die u over wil brengen. Als u online een berichtje verstuurt, kan het gebeuren dat iemand het bericht verkeerd interpreteert. Dit komt doordat de non-verbale communicatie ontbreekt. Door de juiste emoticon te gebruiken bij uw boodschap, is het gemakkelijker voor uw doelgroep om te weten welke emotie bij uw boodschap hoort.

Door emoticons te gebruiken, valt uw bericht veel meer op en trekt het meer de aandacht. Wanneer u een online bericht ontvangt van een klant en reageert met een emoticon komt dit veel positiever en tevens persoonlijker over. Ook onthoud een klant zo’n bericht langer dan wanneer er geen emoticon wordt gebruikt.

Pas wel op met het gebruiken van emoticons. Denk goed na naar wie u een emoticon stuurt en wat voor emoticon u stuurt. Op social media werken emoticons ontzettend goed, maar het gebruik maken van emoticons in de mail of in een zakelijk bericht komt vaak onprofessioneel over. Heeft uw bedrijf een informele sfeer, dan kunt u prima gebruik maken van emoticons. Zo niet, dan is het beter om geen gebruik te maken van emoticons.

Wat is uw meest gebruikte emoticon?