Follow de NoFollow

Linking is voor SEO-specialisten een belangrijk onderdeel voor het goed ranken van een website. Een duidelijke en goede interne linkstructuur zorgt voor een logischerwijs betere kans op een hogere ranking. Met de invoering van BERT is deze interne linkstructuur alleen nog maar belangrijker geworden. Ook zijn uitgaande links een factor waar altijd rekening mee gehouden moet worden, maar het systeem dat daarvoor gebruikt werd was al simpelweg 15 jaar oud en daar moest verandering in komen.

Voor de update waren er twee verschillende soorten links, namelijk de ‘Dofollow’ en de ‘Nofollow’ links. Een Dofollow link is een normale link die gevolgd moet worden door google om deze een linkwaarde mee te geven. Een Nofollow link is een link die door betalende partijen of gebruikers geplaatst werden. Deze link zorgt er dus voor dat gebruikers of de betalende partij een link op jouw pagina kan plaatsen zonder dat dit wordt opgepakt door het algoritme van Google. Enorm handig als jij een website beheert die gevonden moet worden en je gebruikers hebt die vrij op pagina’s links kunnen plaatsen. Maar dit heeft ook een keerzijde, omdat er een angst bestaat dat je verkeerd geranked kan worden, worden vrijwel alle geplaatste links onder de kop Nofollow geplaatst. Hierdoor worden links niet meegenomen in Google, terwijl die best wel degelijk van waarde zouden kunnen zijn.

 

Mede hierdoor vond Google dat het tijd werd om de Nofollow links te updaten en dat ziet er als volgt uit:

 

Sponsored

Het spreekt al voor zichzelf, maar het sponsored attribuut moet je gebruiken voor links die bedoeld zijn om advertenties, sponsored content of andere redenen waarbij ervoor betaald wordt, mee aan te duiden.

 

UGC

UGC staat voor User Generated Content en is een link die geplaatst wordt door gebruikers. Dit kan door middel van bijvoorbeeld reacties of forumposts.

 

NoFollow

Dit is een link die ervoor zorgt dat je wel door kan linken, maar op geen enkele manier waarde meegeeft aan de link. Voor de SEO is het nog onzeker wat het gaat doen, dat is iets wat SEO-specialisten moeten gaan ondervinden. Wat wel duidelijk is over Google en wat dus een logische voorspelling lijkt, is dat het algoritme van Google blijft leren en omdat er nu specifiekere linkcategorieën zijn kan Google in de toekomst al lerend makkelijker links opvangen en indelen (indien verkeerd gedaan) en bestaat er zelfs een kleine kans dat UGC belangrijker gaat worden voor het ranking van pagina’s.

 

Voor nu is het belangrijk om je te focussen op wat er gaat veranderen en wat dit voor het bedrijf zou kunnen betekenen, ondanks dat dit nog voor vele onzeker is. Wij zien hier in ieder geval wel mooie kansen in!