Facebook Watch gaat de strijd aan met Youtube en Netflix

Met ruim twee miljard actieve gebruikers heeft alles wat Facebook als dienst aanbiedt grote gevolgen voor concurrenten in dezelfde markt. Zo gaat Facebook nu ook de strijd aan met Youtube en Netflix door de introductie van Facebook Watch als video dienst.

Facebook Watch vormt een platform voor series en livestreams en is beschikbaar op computers, smartphones, en tv’s. Facebook Watch geeft suggesties aan de hand van populaire video’s en content creators onder vrienden, en biedt tevens de mogelijkheid om tijdens het kijken met andere kijkers te praten. Wanneer een video live uitgezonden wordt, is het ook mogelijk voor de streamer om de chat te lezen en direct  met de kijker te communiceren. Gebruikers kunnen daarnaast hun favoriete shows volgen om op de hoogte te blijven van nieuwe uitzendingen.

De nieuwe dienst is niet alleen voor kijkers interessant, maar ook filmmakers en producenten kunnen er iets mee verdienen, en dat terwijl Facebook Watch niet alleen bedoeld is voor filmmakers met een gigantisch budget. Facebook belooft 55 procent van de opbrengsten van mid roll advertenties aan de makers te geven en lijkt hiermee te gaan concurreren met YouTube, die uploaders hetzelfde percentage aanbiedt.

Traditionele tv gaat ook de gevolgen onderzien van de komst van Facebook Watch. Facebook heeft gezegd verschillende shows over te willen nemen en exclusieve content te willen maken van tv kwaliteit.

Voorlopig is de dienst gratis, maar in de toekomst zal er steeds meer premium content aangeboden worden. Daarnaast hebben gratis gebruikers te maken met frequente advertenties van een paar  seconden die niet over te slaan zijn. Uitzenders op Facebook Watch kunnen tevens iedere vijf minuten een advertentie van maximaal 15 seconden uitzenden tijdens hun show om zo geld te verdienen.

Voor bedrijven was Facebook altijd al een interessant platform om op informele wijze contact te maken met klanten, maar met de komst van Facebook Watch zal dit alleen maar interessanter worden. Zo gaat de Major League Baseball iedere week een wedstrijd live uitzenden, zodat fans met elkaar kunnen praten tijdens het kijken. Educatieve series en liveshows behoren ook tot de mogelijkheden voor bedrijven.

Facebook Watch wordt op dit moment door een specifiek aantal gebruikers en producenten in Amerika getest. Wanneer het platform beschikbaar is in Nederland, is nog niet bekend.