Facebook snoert 160.000 mensen de mond

Afgelopen oktober werd de Facebookpagina “De mooie Nicki Minaj generatie” (DMNMG) opgericht. Hier werd de spot gedreven met de zogenaamde “swekkers”. Gasten met Gucci-petjes, bontkragen en nektasjes. De pagina werd razend populair, veel mensen leken zich te irriteren aan deze subcultuur. Maar nu is de pagina dus plotseling door Facebook verwijderd. Wil je weten hoe dit verhaal afloopt?

De oprichter van de pagina laat het er niet bij zitten. Hij spreekt zelfs over het beginnen van een rechtszaak tegen Facebook. Dit heeft zich nog nooit eerder voor gedaan in het verleden.  DMNMG had al 160.000 likes opgebouwd. De Nederlandse samenleving kon zich blijkbaar goed vinden in de opvattingen die hier werden getoond. De beheerder kreeg te maken met doodsbedreigingen, maar hij is niet van plan op te geven. Facebook zou het middel zijn om de generatie te (her)opvoeden. Hij heeft een nieuwe pagina opgericht, maar hoopt nog steeds zijn oude terug te krijgen. Maar dit is niet alles want via de juridische weg dwingt hij Facebook om met een reactie te komen op het probleem. Het enige punt van twijfel is dat de anonimiteit van de beheerder opgezegd zal moeten worden bij een rechtszaak.
Dit vormt natuurlijk een bedreiging omdat er veel mensen zijn die zich beledigd voelen door de pagina. Het is een zware afweging, die hij bereid te maken is in naam van de vrijheid van meningsuiting.