Embedden maakt geen inbreuk op copyright

Het embedden van auteursrechtelijk beschermd materiaal, zoals Youtube-video’s, maakt geen inbreuk op het auteursrecht.

Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie bepaald (pdf).

Eerder bepaalde het Europese Hof dat ook linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal is toegestaan. De nieuwe uitspraak over embedden is grotendeels op deze zaak gebaseerd.

Het verschil tussen embedden en linken is dat het auteursrechtelijk beschermd materiaal bij embedden direct op een andere website wordt getoond, terwijl een link juist naar de originele bron verwijst. Embedden gebeurt veelal bij video’s.

Youtube
De embed-uitspraak komt na een geschil tussen Bestwater, een Duits bedrijf dat water filtert, en twee mannen. Bestwater beschuldigde de mannen van het zonder toestemming embedden van één van hun Youtube-video’s op de website van een concurrent.

Volgens het Europese Hof maakt embedden geen inbreuk op het auteursrecht zolang het materiaal niet wordt aangepast of aan een nieuw publiek wordt getoond. De video was echter al op Youtube beschikbaar, waardoor het embedden niet als een ‘nieuwe vorm van communicatie’ wordt gezien.

Buma/Stemra
In februari van dit jaar trok auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra zijn omstreden ‘embedheffing’ in. Door deze heffing zouden websites moeten betalen voor het embedden van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Bron: NU.nl