Een goede mail schrijven, hoe doe je dat?

Er worden heel veel mails per dag verstuurd. Wij denken dus ook wel dat iedereen weet hoe hij of zij een mail moeten opstellen. Maar hoe schrijf je nou een hele goede mail? Vaak vergeet je de kleine details, terwijl ook deze kleine details zo belangrijk zijn! In deze tekst leggen wij meer uit over het schrijven van een goede mail. Benieuwd? Lees dan zeker verder!

Kies een onderwerpregel

De onderwerpregel, misschien wel het belangrijkst van de mail. Deze woorden moeten ervoor gaan zorgen dat mensen geprikkeld worden om de mail te lezen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Houd de onderwerpregel vooral kort. Gebruik ongeveer 30 tot 50 woorden. Meer is te veel, mensen willen niet te veel moeite doen om iets te lezen, dat gaat dus niet werken. Is er een bepaald woord van jouw onderwerp heel belangrijk? Zet dat woord dan aan het begin van de onderwerpregel. Mensen weten dan meteen waar het over gaat. Mensen onthouden dit woord dan, zo is de mail ook makkelijker terug te vinden.

De lezer moet natuurlijk op jouw mail klikken. Door deze twee trucs ben jij ervan verzekerd dat de lezer jouw mail opent!

  • Vertel iets nieuws in je onderwerpregel.
  • Leg de lezer uit waarom zij deze mail moeten openen.

 

Een interessante preview

Naast de onderwerpregel is ook de preview belangrijk. De preview zijn de regeltjes onder de onderwerpregel. In de preview krijg je een beetje te weten wat ze je gaan vertellen in de mail. De preview is eigenlijk een uitgebreider stukje tekst van de onderwerpregel, de preview moet de onderwerpregel versterken. Hou deze preview wel spannend, stel bijvoorbeeld een vraag of daag de lezer uit.

De preview heeft ongeveer tussen de 40 en 140 karakters. Dit omdat de preview dan op elk apparaat goed getoont word.

De aanhef

De aanhef, volgens ons het meest vergeten deel uit een mail. Vaak bedenken wij ons niet dat een aanhef belangrijk is om een goede mail te sturen. Wel moet je opletten met welke aanhef je begint. Is er bijvoorbeeld een huisstijl? Hoe worden de mensen op de website aangesproken? En wie is de doelgroep van de mail?

De doelgroep is leidend bij het kiezen van een aanhef. Stuur je de mail naar een belangrijk persoon of naar iemand die je nog niet kent, gebruik dan ‘geachte’ als aanhef. Als je de mail stuurt naar iemand die je al kent? Gebruik dan ‘beste’ als aanhef.

Het einde

De afsluiting van de mail. In de meeste gevallen sluit je een mail af met: ‘met vriendelijke groet’ of ‘groet’. Deze manier van groeten gebruik je vooral als je iemand nog niet kent of het een belangrijk persoon is. Voor iemand die je al kent kan je ‘groetjes’ gebruiken.

Heeft u wat gehad aan deze tekst? Laat het zeker aan ons weten via social media!