E-mailmarketingtrends 2020

E-mailmarketing, het was de eerste manier van online marketing die er was, maar in hoeverre is dit in 2020 nog effectief? Vandaag hebben wij van MediaMere de blog over de trends in e-mailmarketing en geven wij antwoord op de vraag of er kansen voor zijn in de toekomst.

Vanaf 1995 tot nu gebeurd het nog steeds dat je of inbox of spambox (reclamebox) vol zit met mails van aanbieders, zowel van de B2B als de B2C kant. Logisch, want het zijn bedrijven of organisaties die in de meeste gevallen winst willen maken. Toch is er de laatste jaren minder aandacht voor e-mailmarketing vanwege de opkomst van Social Media in het afgelopen decennium. Desondanks is e-mailmarketing nog steeds van belang en zijn er verschillende trends die nu nog aan het groeien zijn. Wij hebben de belangrijkste drie voor jou op een rijtje gezet.

 

1. Een slimmere geautomatiseerde segmentatie

Veel organisaties hebben de afgelopen jaren enorme stappen gemaakt in het automatiseren van de e-mails. Juist omdat de efficiëntie hierin omhoog is gegaan en er nu dus meer kan via het automatisch versturen van e-mails is het nu klaar voor de volgende stap voor bedrijven. Dit betekent het creëren van nieuwe e-mailflows, maar vooral het verbeteren van de bestaande flows.

Je kan pas optimaliseren als je ook werkelijk data hebt, dus voordat bedrijven dit kunnen doen moet er een CDP/DMP (Customer data platform of Data management platform) of verbeterde CRM-Systemen toevoegen. Hierdoor is het door het hebben van data makkelijker om te segmenteren op doelgroep. Een betere doelgroepsegmentatie is de basis voor een betere contentsegmentatie en deze contentsegmentatie is weer enorm belangrijk binnen de of per doelgroep. Contentsegmentatie per doelgroep houdt in dat je op basis van aankoopgedrag de content aanpast binnen een doelgroep.

 

2. A/B Testen

Een A/B Test is niks nieuws. Je hebt twee varianten van een e-mail en door ieder in de doelgroep een e-mail A of een e-mail B te laten zien kan er getest worden welke van de twee een beter resultaat oplevert. Doordat er dan nu meer informatie is en een betere gautomatiseerde segmentatie, zoals in het vorige punt besproken is, gaat het aantal A/B testen stijgen. In veel kortere tijd zullen nu grotere stappen gemaakt gaan worden in de E-mailmarketing, juist door de verbetering van informatieverzameling en de toename van A/B testen.

 

3. Design veranderingen, van interactie naar interactief

Interactie met de klant is de laatste jaren enorm belangrijk geweest om de stap naar interactief te kunnen maken. Dat zal niet verdwijnen, maar zal hand in hand moeten gaan met interactieve content. Interactie heeft als doel om de lezer van de e-mail te vermaken. Waardoor deze dus een positief gevoel krijgt bij de e-mail en dus eerder overgaat tot actie. Het kan nu zelfs zo dat e-mails nog net geen verstuurde websites zijn. CSS-animaties, Rollover-effecten, interactieve carousels en parallax zijn opvallende veranderingen. CSS vindt je voornamelijk terug in de design van de buttons in een website. Het is niet meer een klein linkje die je ziet. Maar het zijn mooie geanimeerde Buttons die de aandacht trekken en eerder doorslaggevend zijn voor een call-to-action. Een rollover effect is wanneer je met de muis over een afbeelding gaat en dan ziet dat deze veranderd. Een carousel is een interactieve en responsive afbeeldingenreeks die zich aanpassen per device. Een parallax is een e-mail met een vast geanimeerd element. Meestal een persoonlijk element (zoals een man/vrouw), die meescrolled door de e-mail. De parallax zorgt er dus voor dat de kans groter is dat jouw doelgroep komt tot de call to-action in de e-mail. Met deze ontwikkelingen is de call-to-action reactiekans aanzienlijk groter.  Het is dus van belang dat je landingspagina (bijvoorbeeld verkooppagina) op orde is. Hierdoor is de user experience fijner. Ook is de kans op een herhalingsaankoop al groter (rekening houdend met de online factoren).