Duurzame ideeën voor evenementen

Evenementen en festivals zijn hartstikke leuk; behalve voor de natuur. Het enige nadeel van deze evenementen is dat er veel materialen verspild worden en er veel afval ontstaat. In dit artikel staan verschillende ideeën om evenementen te verduurzamen.

1.     Goodiebag Buffet

Het Goodiebag Buffet bestaat uit een tafel met folders en kleinigheidjes. Bezoekers kunnen een tas krijgen die zij zelf kunnen vullen met folders en flyers die zij interessant vinden. Zo gaan zij niet naar huis met spullen die zij niet willen en geneigd zijn om weg te gooien. Een Goodiebag Buffet werkt zeer goed tegen vermindering in verspilling van materialen.

2.     Steenpapier

Steenpapier is een alternatief voor recycled papier. Waar gerecycled papier maar zeven keer daadwerkelijk recycled kan worden en veel energie kost om te maken, is steenpapier vele malen duurzamer in de productie. Tevens komt er bij het maken van regulier papier veel CO2 uitstoot en restafval vrij, terwijl steenpapier waterproof en steviger is.

3.     Herbruikbare bekers

Vaak worden er nog steeds plastic fleshes en papieren bekers uitgedeeld. Het is een stuk beter om herbruikbare bekers uit te delen. Koffiebekers, flesjeswater en bekers kunnen vaker worden gebruikt. Met een eigen huisstijl erop kan een bedrijf ook nog eens gepromoot worden.

4.     Eetbaar servies

Eetbaar servies; nog beter dan plastic bordjes en bekers. Dit scheelt veel (zwerf)afval en is voor veel bezoekers een onbekend concept. Denk aan bekers van zeewier of chocolade, of bestek gemaakt van rijst en tarwe.

5.     Afval sorteren

Afval geheel voorkomen is vrijwel onmogelijk, maar afval scheiden is voor de meeste bezoekers vanzelfsprekend. Opvallende kleuren, borden, en instructies bij prullenbakken en containers kunnen hier aan bijdragen.

6.     Kleinigheidjes van gerecycled materiaal

Op het einde van een evenement worden vaak kleinigheidjes weggegeven. Ook hiervoor kan voor de duurzame weg worden gekozen. Denk aan kleinigheidjes van recycled materiaal, of van voorgaande edities, of maak gebruik van het eerdergenoemde Buffet.