De voordelen van adverteren op YouTube

De tijd dat YouTube nog een klein medium was, is alweer een tijdje geleden. Binnen een paar jaar is YouTube uitgegroeid tot de één van de drie meest bezochte websites ter wereld. YouTube is gekocht door de grootste zoekmachine op de markt: Google. In dit artikel leg ik u uit hoe u het beste gebruik kan maken van YouTube adverteren.

De verschillende mogelijkheden van YouTube adverteren

Er zijn verschillende mogelijkheden om te adverteren op YouTube. Welke advertentievorm het beste is voor uw bedrijf, ligt aan de doelstelling van uw bedrijf en welke doelgroep u daadwerkelijk wilt bereiken.

1. TrueView InStream-advertenties

Deze manier van adverteren op YouTube kent twee vormen. Ten eerste advertenties aan het begin van de video. Wanneer een gebruiker op een video klikt, krijgt hij of zij eerst een advertentie te zien. Zo’n advertentie kan ongeveer twee minuten duren. Echter kan de kijker deze al na tien seconden overslaan. De tweede vorm is adverteren tijdens een video. Hierbij geldt: hoe langer de video is, des de meer advertenties er verschijnen. Deze zijn te zien in de tijdbalk van de video, waarbij elk geel streepje staat voor een advertentie.

2. TrueView InSearch-advertenties

Dit zijn advertenties die getoond worden nadat een bezoeker een bepaalde zoekopdracht heeft gedaan. Deze manier van adverteren kennen we al van Google. Het voornamelijkste doel van deze manier is namelijk vooral het generen van leads naar uw website. Hoe werkt dit precies? De bezoeker zoekt op een bepaald trefwoord. Uit de zoekresultaten komen advertenties – in vorm van een video – die inspelen op de zoekopdracht van de bezoeker. Op deze manier trekt de advertentie sneller de aandacht van de bezoeker. De TrueView InSearch-advertenties herkent u aan het gele advertentie-teken voor de gebruiker.

3. TrueView InDisplay-advertenties

Bij deze manier van adverteren zijn er wederom weer twee mogelijkheden, namelijk videosuggesties en tekstoverlays. Videosuggesties worden weergegeven rechts naast de huidige video. De advertentie wordt hierboven weergegeven, zo’n advertentie wordt weergegeven op basis van interesses die overeenkomen met de huidige video die wordt bekeken. De tekstoverlay verschijnt onderaan de huidig bekeken video.

4. YouTube Bumper Ads

Deze manier van adverteren is het best te vergelijken met TrueView InStream-advertenties. Voordat de video begint, krijgt de bezoeker namelijk eerst nog een korte bumper ad te zien. Deze kan, in tegenstelling tot de TrueView InStream-advertenties, niet worden overgeslagen. Het is dus van belang dat de advertentie een sterke boodschap heeft, aangezien een Bumper Ad maar zes seconden duurt.

Beginnen met adverteren op YouTube

Het adverteren brengt voordelen mee. Eén daarvan hebben we al besproken, namelijk het feit dat (een groot deel van) uw doelgroep zich hoogstwaarschijnlijk op dit alsmaar groeiende platform bevindt. Het tweede voordeel van adverteren op YouTube is het feit dat er gebruik wordt gemaakt van verschillende marketing doelstellingen. Zo kan YouTube advertenties gebruikt worden voor:

  • Het genereren van meer naamsbekendheid

  • Het genereren van traffic naar uw website

  • Het introduceren van een nieuw product

  • Het trekken van meer bezoekers naar uw bedrijf (offline).

Het derde voordeel van adverteren op YouTube, zijn de gerichte targetingmogelijkheden. Net als in Google Adwords is het op YouTube mogelijk om te targeten op interesses, locatie, leeftijd, taal en geslacht. Naast deze targetingmogelijkheden kunt u gebruik maken van remarketing. Remarketing kan toegepast worden op bezoekers van uw website, gebruikers die een hele advertentie video hebben afgekeken en gebruikers die een video van uw kanaal hebben bekeken.
 
Het laatste voordeel is misschien wel fijnst voor uw portemonnee. U betaalt namelijk pas wanneer;

  • … een gebruiker op uw advertentievideo klikt (TrueView InDisplay & TrueView InSearch-advertenties).

  • … een gebruiker meer dan dertig seconden van de advertentievideo heeft bekeken (TrueView InStream-advertenties);

  • Als een gebruiker de gehele video kijkt wanneer deze korter is dan 30 seconden (TrueView InStream-advertenties).

  • … een gebruiker een interactief element gebruikt zoals een call-to-action (dit geldt voor alle advertenties).

  • … een advertentie duizend keer is vertoond (YouTube Bumper Ads).

Waar wacht u nog op? YouTube adverteren heeft vele voordelen waar u niet omheen kunt. Ik wens u veel succes met het adverteren op dit medium.