De toekomst van social commerce

Social commerce

Ontzettend veel mensen maken gebruik van social media voor het doen van een aankoop. Allereerst beginnen zij daar met het opdoen van inspiratie en vervolgens kunnen zij daar zelfs een aankoop doen. Shoppen op social media staat nu misschien nog in de kinderschoenen, maar de kans is groot dat daar binnenkort verandering in komt. In de nieuwsbericht zullen wij bespreken hoe je je kunt voorbereiden op social commerce. Wat kun je er nu al mee en wat kun je verwachten? Wij helpen je graag met de voorbereiding!

Shoppen op social media leverde in 2020 maar liefst 89,4 miljard dollar op. Er wordt verwacht dat dit de aankomende jaren verder zal stijgen naar 604,5 miljard dollar. China is koploper als het aankomt op social commerce en loopt ver voor op andere landen. Daar vindt 11,6% van de verkopen al plaats via social media.

Het verschil tussen China en Nederland is dat in China de volledige winkelervaring rechtstreeks plaatsvindt op social media. Van productontdekking tot aan het afrekenproces: alles gebeurt op social media. Door de enorm lage instap zorgt dit voor een veel kortere customer journey.

 

De invloed van COVID-19 op social commerce

Door de coronacrisis is ons shopgedrag veranderd. Eén op de drie Nederlanders deed tijdens de crisis meer en grotere bestellingen. Er wordt verwacht dat deze trend zich zal doorzetten. 20-40% van de Nederlanders heeft namelijk aangegeven vooral online te willen blijven winkelen, ook na de coronacrisis.

Daarom is het nu belangrijker dan ooit om te investeren in e-commerce en social commerce. Ook social-mediaplatformen zien de waarde van social commerce in en lanceren de ene na de andere nieuwe feature om social commerce voor bedrijven mogelijk te maken.

 

Wat kun je nu al inrichten?

Door Facebook en Instagram Shopping is het mogelijk om rechtstreeks op een Facebookpagina of Instagram-profiel een speciale online winkel met je productaanbod weer te geven. Je koppelt de producten via een catalogus of je kunt ze direct inladen vanuit een website via shopping-partners.

Belangrijk is dus om allereerst je Facebook of Instagram Shopping in te richten. Vervolgens tag je de producten in de afbeelding of video bij je post. Met één enkele tap op het artikel in de afbeelding of video komt een potentiële klant direct terecht bij de productdetails. Vervolgens kan de gebruiker afrekenen op de website. Hopelijk kunnen wij, net als in China, binnenkort ook afrekenen zonder de app te verlaten.

 

Mogelijkheden op verschillende social-mediaplatformen

Pinterest biedt een hele interessante feature aan, namelijk Shop with your Camera. Met deze feature maak je een foto een product, waarna Pinterest gerelateerde producten voor je opzoekt.

Ook YouTube, Twitter en WhatsApp kunnen niet achterblijven. Zo wordt er binnenkort ook op WhatsApp een shopfunctie uitgerold. Je kunt dan een bericht sturen naar een bedrijf. Het bedrijf antwoordt dan met een link naar een productcatalogus. De klant kan vervolgens items toevoegen aan zijn/haar winkelmandje en direct afrekenen vanuit de app.

Ook Twitter en YouTube werken aan een shopmodule. YouTube werkt bijvoorbeeld aan een feature waarmee je producten kunt taggen in video’s, zodat je vanuit daar tot een aankoop kunt overgaan. En ook Snapchat en TikTok zijn ermee bezig. Denk bijvoorbeeld aan shoppable AR lenses op Snapchat en shoppable video ads op TikTok.

 

Live shopping

Live shopping gaat in de toekomst ook een grote rol spelen binnen social commerce. Livestream shopping in China is al goed voor een omzet van bijna 70 miljard dollar. Het concept van livestream shopping is dat influencers live producten gaan testen op social media. Kijkers van de livestream kunnen de gepromote producten vervolgens direct in de app kopen.

 

Bereid je voor op social commerce

Het is in Nederland misschien nog niet mogelijk om producten rechtstreeks via social media aan te schaffen, maar er wordt verwacht dat dit er wel snel aankomt. Daarom is het belangrijk om je daar alvast goed op voor te bereiden en te leren van de mogelijkheden die er nu al zijn.

Belangrijk is dat je nu alvast op een centrale plek je productinformatie beheert. Op de manier kun je eenvoudig social commerce integreren op de verschillende platformen. Daarnaast kun je met verschillende shopping tools, catalogi en campagnemanagement-tools snel opschalen. Je wilt voorkomen dat je elk platform apart moet opzetten. Dat kost op de langere termijn namelijk veel meer tijd en geld. Begin daarom kleinschalig zodat je de concurrentie voor bent.

Met het inrichten van social shopping ben je er nog niet. Het is namelijk ook belangrijk dat je creatieve content er goed uitziet om je doelgroep aan te spreken. Op social media is het nog steeds belangrijk om engaging content in te zetten en zo waardevolle relaties en connecties aan te gaan met je volgers. Door je producten te taggen in posts of op Reels ontdek je heel snel nieuwe items.

 

Aankopen via DM

Er worden tegenwoordig veel aankopen gedaan via DM. Dit is het bewijs dat investeren in persoonlijke content zorgt voor het versterken van de connectie tussen jou en je doelgroep. Het is een kwestie van tijd voordat het ook mogelijk wordt om rechtstreeks op social media een bestelling te plaatsen, zonder dat je een DM hoeft te sturen of het platform hoeft te vertalen. Wees er op tijd bij!