De succesvolle contentformule van Netflix

Tegenwoordig heeft iedereen Netflix. Waar een paar jaar geleden iedereen massaal aan de DVD’s zat, is er soms in een huis niet eens meer een tv te bekennen. De reden? Netflix maakt het gemakkelijker, sneller, en overzichtelijker om, zonder reclame, on demand films en series te kijken op alle apparaten.

Met wereldwijd ruim 93,8 miljoen abonnees mag Netflix zichzelf benoemen tot één van de meest succesvolle betaalde diensten ter wereld. Maar waarom blijft het aantal abonnees steeds maar groeien? Wat kunnen ondernemers leren van de strategie van Netflix?

Personalisatie en gebruiksgemak

Het aanbod op Netflix is groot, maar eigenlijk toch beperkt. Nieuwe series en films zijn niet direct te vinden in de streamingdienst en laten vaak een jaar of langer op zich wachten. Ook is het aanbod aangepast aan het land waarin de kijker zich bevindt. Nederlandse kijkers zien bijvoorbeeld andere filmposters dan Fransen of Engelsen. Van wat door frequente gebruikers gekeken wordt komt bijna 80% uit de lijst met aanbevelingen van Netflix. Hiervoor maakt de dienst gebruikt van geavanceerde algoritmen, waardoor het programma meet en weet wat er gekeken wordt, op welk tijdstip, en hoe lang er naar gekeken wordt.

Qua gebruiksgemak houdt Netflix het simpel en overzichtelijk. Geen eeuwig gezoek naar categorieën, opties, of uitvogelen wat de laatste aflevering was die je gekeken hebt van die ene serie. Ook het automatisch laden van de volgende aflevering is onderdeel van het gebruikersgemak en de personalisatie van Netflix. Dit alles met één doel: de kijker zo lang mogelijk vast houden. 

Eigen content is de beste content

De grootste stijging in abonnees heeft Netflix te danken aan haar eigen series. Het is algemeen bekend dat unieke content effectief werkt zolang dit op de juiste manier gepromoot wordt. Het risico dat Netflix neemt met het investeren in eigen serieS als House of Cards en Stranger Things is enorm, maar werpt zijn vruchten af. Door eigen content aan te bieden die nergens anders te verkrijgen is creëert Netflix extra waarde voor haar eigen merk, terwijl bestaande, populaire content nog steeds beschikbaar is.