TikTok: De kans voor marketeers

TikTok marketeers

TikTok is één van de snelst groeiende en populairste sociale media-kanalen op dit moment. De app heeft meer dan 800 miljoen maandelijkse actieve gebruikers en 185 biljoen maandelijkse video kijkers. Ook op TikTok liggen kansen om te adverteren. Waar liggen deze kansen precies? In dit nieuwsbericht zullen wij jou dit vertellen.

 

Aandacht trekken

Zijn jongeren jouw doelgroep? Dan is TikTok de perfecte plek om daar onder de aandacht te komen. Jongeren zijn en blijven lastig te bereiken en dit kan dus een uitdaging zijn voor marketeers. Het is mogelijk om aandacht te genereren via bijvoorbeeld advertenties. Hierbij kun je denken aan een brand takeover advertentie. Hiermee kun je jouw boodschap fullscreen weergegeven als een gebruiker de app voor het eerst opent. De gebruiker moet natuurlijk wel geïnteresseerd zijn in de categorie die je gekozen hebt. Je kunt ook gebruik maken van branded hashtag challenges. Hierbij kun je challenges sponsoren. 

 

Advertentiemogelijkheden op TikTok

Er vijf verschillende soorten advertenties die ingezet kunnen worden.

Pre-roll advertentie

Dit is een advertentie van drie tot zes seconden die wordt afgespeeld voordat er een video start. Het is onmogelijk om deze advertentie over te slaan, dus je weet zeker dat het helemaal wordt afgekeken.

Verticale advertenties

Deze advertentie kan tot 15 seconden duren. Deze advertentie wordt tussen de video’s door afgespeeld en kan wel worden overgeslagen.

Branded content & product placement

Deze advertentie voelt aan als ‘normale’ organische content.

Billboard

Dit is een korte advertentie die twee seconden te zien is voor de start van een video.

Overlay advertenties

Dit is een advertentie die zich afspeelt boven de TikTok video’s.

Je kunt ook gebruik maken van ‘branded filters’. Dit kan door middel van AR-technologie.  Hierbij worden deelbare filters en speciale effecten ontwikkeld. Deze filters en effecten kunnen gebruikers in hun eigen content gebruiken.

 

Wat moet je vooral niet doen op TikTok

Als je denkt dat de video advertenties die je plaatst op andere sociale media zoals Instagram hetzelfde effect zullen hebben op TikTok. Dan heb je het jammer genoeg mis. TikTok wordt namelijk gedomineerd door clips van tieners die video’s opnemen in hun slaapkamer. Daar is een video van studiokwaliteit helemaal niks bij. Dit kan marketeers bang maken om TikTok te gebruiken. Hoe kun je er dan wel voor zorgen dat je slaagt op TikTok?

  • Doe je onderzoek; het is belangrijk om TikTok eerst goed te kennen voordat je begint met adverteren. Daardoor kun je een goede indicatie krijgen in het soort content dat zal slagen.
  • Bekijk je statistieken; als je overschakelt naar een pro-account dan kun je gedetailleerde analyses ontvangen. Dit is gratis en een handige manier om jouw TikTok prestaties bij te houden. Met deze tools kun je beoordelen wat goed werkt en wat je moet afstemmen om jouw publiek beter bij jouw video’s te betrekken.
  • Werk samen met een een TikTok influencer; TikTok geeft prioriteit aan authenticiteit. Merken moeten vertrouwen opbouwen bij hun publiek op het platform. Een manier om dit voor elkaar te krijgen, is door gebruik te maken van een influencer.

 

Hoe zit het met Nederland?

Voor Nederlandse organisaties en merken zijn deze mogelijkheden nog nieuw en onbekend in vergelijking met Amerikaanse marketeers. Maar als er gekeken wordt naar de komende ontwikkelingen kunnen ook Nederlandse marketeers gebruik maken van meer functionaliteiten van TikTok.

 

Ben jij van plan om TikTok te gebruiken in jouw marketing strategie? Laat het ons weten via social media.