De 5 Google Ads-trends van 2022

Een nieuw jaar is aangebroken. Daarmee is het ook weer tijd voor bedrijven om vooruit te kijken, doelen te stellen en een nieuw marketingbudget voor 2022 te bepalen. In dit nieuwsbericht lees je alles over de Google Ads-trends van 2022. Lees verder om te bepalen waaraan jouw campagnes dit jaar moeten voldoen.

Automatisering is niet meer weg te denken uit je campagnes. Automatisering heeft zowel voor- als nadelen voor marketeers. Enerzijds kun je flink wat tijd besparen, maar het blijft natuurlijk ook een beetje eng, want je hebt minder grip op je campagnes en het resultaat.

 

Google BERT

Een tijd terug werd Google BERT geïntroduceerd, de grootste algoritme-update van de afgelopen vijf jaar. Google heeft, op basis van miljoenen zoekopdrachten, wijzigingen in het algoritme aangebracht. Het doel was om betere resultaten te tonen bij ingewikkeldere zoekopdrachten. 

Deze update heeft gevolgen voor jouw SEA-campagnes. Google raadt bijvoorbeeld aan om je zoekwoorden ‘breed’ in te kopen in combinatie met een slimme biedstrategie. Zo adverteer je niet alleen meer op een zoekwoord, maar vooral op de intentie erachter. Google gaf zelf het volgende voorbeeld:

“Een zeer specifieke zoekopdracht: ‘1995 vijfversnellingsbak afdichtingsring aandrijfas’ kan nu bijvoorbeeld matchen met het brede zoekwoord auto-onderdelen.”

In 2022 kun je de volgende trends verwachten:

 

1. Hagakure.

Hagakure is een boek geschreven in de 18e eeuw. Het boek gaat erover om te kiezen voor structurele vereenvoudiging. Dit is ook heel relevant voor jouw Google Ads-account.

In 2022 is het belangrijk om data zoveel mogelijk te centraliseren, zeker bij campagnes met een geautomatiseerde biedstrategie. Hoe meer data je het algoritme verschaft, hoe nauwkeuriger het algoritme het juiste bod en de juiste combinatie van je advertentie kan bepalen. 

De Hagakure structuur is een methode om je campagne zo in te richten dat je optimaal gebruik kunt maken van machine learning, automatische biedstrategieën en dynamische zoekadvertenties.

Hoe werkt de Hagakure-methode?

Kenmerkend voor de ‘oude’ setup:

  • Handmatig bieden.
  • Meerdere campagnes.
  • Keyword per ad group (Exact Match & BMM).
  • Minimaal 3 ETA’s per advertentiegroep.

 

Kenmerkend voor de Hagakure-setup:

  • Automatische biedstrategie.
  • Samenvoegen van campagnes.
  • Exact & Broad keyword in één ad group.
  • Aangevuld met een DSA-adgroup op URL-niveau.

 

2. Hybride opzet

Er worden steeds meer nieuwe features ontwikkeld op het gebied van automatisering. Hybride campagnes zijn daarom heel belangrijk. Bij een hybride campagne kun je denken aan het samenvoegen van overlappende campagnes of het testen met biedstrategieën in bepaalde campagnes. Je kunt bijvoorbeeld A/B-testen uitvoeren binnen Google om te bepalen welke strategie en structuur het beste werkt voor je campagne.

 

3. Responsieve Search Ads

Uitgebreide search ads, ook wel ETA’s genoemd, worden afgeschaft. Vanaf juni 2022 kun je alleen nog maar responsieve-tekst-advertenties (RSA’s)  gebruiken via Google Ads. Volgens Google zou het hierdoor nog makkelijker worden op campagnes op te zetten en wordt het voor Google makkelijker om een relevantere advertentie te tonen bij iedere zoekodpracht.

Door er nu al voor te zorgen dat iedere advertentiegroep een geoptimaliseerde RSA heeft draaien, ben je hierop alvast voorbereid. Na de update kun je de ETA’s niet meer aanpassen, maar ze blijven wel draaien als je niets wijzigt.

 

4. Video- en display-campagnes

Veel marketeers weten het al een tijdje: video’s werken als een raket. Toch zijn er maar weinig marketeers die een groot budget durven uitgeven aan het Display netwerk of YouTube. De mogelijkheid om nu zelf je attributiemodel voor je Display- of YouTube campagne te kiezen, zal in 2022 zeker leiden tot een extra inzet aan video- en display-campagnes.

 

5. Data-driven attributie is de nieuwe standaard

Google heeft bekend gemaakt dat data-driven attribution de default gaat worden voor Search-, Shopping-, Display- en YouTube campagnes. Vooralsnog kun je zelf bij je conversie-instellingen kiezen voor één van de vijf ‘standaard’ attributiemodellen.

 

Bedreigingen of kansen?

Zie jij de nieuwe ontwikkelingen als een kans of een bedreiging? Wij zijn heel benieuwd!