Bijdrage leveren aan de wetenschap met spel

Het nieuwe spelletje Darkball is niet alleen een uitdaging voor de spelers maar ook effectief voor de wetenschap. Het blijkt best moeilijk te zijn, maar je helpt wel de wetenschap een handje.

Je krijgt bij het spel een zwart scherm te zien dat in tweeën wordt gesplitst door een wit streepje. Aan de onderkant is een oranje bal afgebeeld, en aan de bovenkant verschijnt heel kort een witte bal. De taak van spelers is vervolgens om in te schatten wanneer de witte bal de oranje raakt. 

Om de wetenschap te helpen kunnen spelers zich opgeven voor een wetenschappelijk onderzoek door het Massachusetts Institute of Technology (MIT). De onderzoekers bestuderen de gegevens van mensen die het spel vaak spelen. Door informatie die de hersenen uit het verleden en heden gebruikt om de toekomst te voorspellen, is het mogelijk om te voorspellen waar de witte bal belandt. Onderzoekers testen met Darkball verschillende hypotheses uit over hoe dit werkt. De ontwerper van het spel, Che-Wei Wang, heeft al eerder met soort gelijke spellen gewerkt. Hij denkt dat dit een goede methode is om het onderzoek uit te breiden, en gegevens van een groot publiek te verzamelen. 

De eerste gegevens lieten zien dat het witte balletje gemiddeld vier keer op een rij wordt gevangen, en de meeste mensen komen niet verder dan zeven keer. Het record bedraagt 33 keer.