Ben jij klaar voor het nieuwe jaar met jouw website? Bekijk de webdesigntrends voor 2018

2017 hebben we achter ons gelaten en inmiddels zitten we in het gloednieuwe jaar van 2018. De afgelopen jaren is er heel wat veranderd in het webdesign. In dit artikel bekijken we de 10 grootste ontwikkelingen in webdesign en wat dit voor ons betekend in 2018.

Vloeibare, open compositie

De afgelopen jaren is het webdesign ontwikkelt van statisch naar vloeibaar. Oftewel, we gingen van flat naar material. Het begon met een knop die alleen een rechthoek was. De knop kreeg een schaduwrandje en daarmee herkende je hem gemakkelijker. De knop werd een driedimensionale suggestie. Ook lijken op het scherm delen over elkaar te liggen. Een header mag boven de content zweven en een tekst mag ook los van zijn achtergrond.

Een scherm is niet meer een pagina in één ding maar een geheel van losse onderdelen. Ook in 2018 kunnen we verwachten dat deze ontwikkeling blijft aanhouden.

Doorontwikkeling en evolutie

Vroeger was een website een project. De website werd gebouwd en verder werd er niet meer naar omgekeken. Dit is drastisch veranderd. Online aanwezigheid is tegenwoordig onderdeel van de communicatiestrategie. Organisaties stellen doelen, kiezen daar online  middelen bij, voeren uit en evalueren. Onderhoud en doorontwikkeling zullen in 2018 ook een belangrijke rol spelen, het kopje koffie bij de klant wordt steeds inhoudelijker.

Duimvriendelijke navigatie

Mobiele websites zullen in de toekomst steeds een belangrijkere rol gaan spelen. De navigatie op websites zullen ook in 2018 steeds duimvriendelijker worden.

Duotone

Duotone is een optie op Photoshop waarmee je een zwart-wit foto kunt veranderen naar blauw-rood of turkoois-zalm. Zo wordt campagnemateriaal een beetje tegendraads en krijgt het een uitgesproken authentiek beeld.

Woordbeeld

Wanneer er iets gecommuniceerd moet worden via de website kan het zijn dat het met een foto niet voldoende lukt. De foto van een opdrachtgever kan bijvoorbeeld onscherp en saai zijn. In plaats van een foto te gebruiken kun je het ook bijvoorbeeld gewoon zeggen met grote dikke letters. Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Maar dan andersom. Van woordbeeld kun je in 2018 ook heel wat verwachten. 

Geometrische lettertypes

Een duidelijke trend die de afgelopen jaren steeds meer naar voren komt zijn de geometrische lettertypes. Lettertypes die zijn ontworpen met passer en geodriehoek en vrijwel geen variatie. Simpel is cool.

Kleuren Heart Wood en Black Flame

Bloemrijke kleurnamen doen het al een tijdje goed. Wit is niet meer zomaar wit maar kan ook Eischaal, Ganzenveer of porselein zijn. In interieurdesign zien we dat deze ontwikkeling al gaande is maar ook in webdesign zien we fijne mogelijkheden.

Skeletschermen

Een skeletscherm in het webdesign geeft een dynamische uitstraling. Wanneer pagina’s worden geladen kan men gebruik maken van een skeletscherm. Een scherm wat bestaat uit botten zonder vlees (inhoud), het vlees wordt later ingeladen. Momenteel zijn ze er bijna overal maar ook in 2018 zullen we hier nog veel van gaan zien.

Splitscreen

Je ziet ze al een tijdje op beroemde webdesignblogs. Websites met schermen die in twee helften opgemaakt zijn. De splitscreen wordt ook wel gebruikt als showcase. Eén van de helften wordt bijvoorbeeld gebruikt voor beeld of zelfs om door cases of producten te scrollen terwijl de andere helft blijft staan. Heel mooi, maar het moet wel een functioneel doel hebben anders is het vooral irritant

Verticale video

Het is de norm om bij video landscape te gebruiken. Maar tegenwoordig wordt er veel amateuristisch gefilmd en kan niemand meer om portrait filmpjes heen. Verschillende media zoals Youtube ondersteunen vericale filmpjes al een tijdje. Het biedt daarom ook verschillende mogelijkheden. Het is eigenlijk wachten op op creatieve toepassingen voor staande video’s in webdesign.

Conclusie

2018 wordt een goed jaar voor webdesign. De ontwikkelingen zullen zich alleen maar positief ontwikkelen en dat betekent dat er steeds meer kansen zijn.