Anoniem internet kan nog anoniemer dankzij een Nederlandse student

Jelle van den Hooff is een Nederlandse student aan de prestigieuze universiteit Massachusetts Institute of Technology. Hij heeft een manier bedacht hoe anoniem internet nog anoniemer kan.

Er zijn miljoenen mensen in de wereld die graag anoniem willen internetten. Je kunt hierbij denken aan klokkenluiders en oppositieleden in dictaturen. Zij gebruiken momenteel een zogeheten Tor-netwerk om dit te kunnen doen. Hoe werkt zo’n Tor-netwerk? De eerste computer in het netwerk kent de gebruiker en de laatste kent de bestemming, maar door alle tussenstappen verdwijnen de gebruiker in de menigte van het surfen op het internet. Ondertussen worden inlichtingendiensten en hackers steeds beter, waardoor dit steeds lastiger wordt.

Vuvuzela
Jelle van den Hooff bedacht een oplossing: schijnbewegingen. Zijn netwerk stuurt iedere gebruiker constant informatie naar iedereen. Een deel daarvan is echt en een ander deel is nep. De pakketjes die worden verstuurd zijn wel even groot, waardoor er veel verkeer op het netwerk komt, daardoor kan de aanvaller door de bomen het bos niet meer zien en wordt de gebruiker ontraceerbaar.

De naam voor het netwerk is leuk en uniek bedacht. De aanvaller wordt bedolven door ruis en getetter, waardoor de naam: Vuvuzela werd bedacht. De Vuvuzela werd bekend tijdens het WK voetbal in 2010. Toen werden sommige kijkers helemaal horendol.

Het prototype is af, maar nog niet klaar om in te voeren. Binnenkort meer informatie.