Affiliatie marketing

Affiliate marketing is een vorm van online marketing. Bij affiliate marketing betaal je een vergoeding aan mensen die jouw klanten of bezoekers aanleveren. De affiliate vertelt over jouw dienst of product op zijn website en verdient hiermee commissie bij elk bezoek of elke aankoop.

Affiliates zijn dus mensen die, in ruil voor commissies, online actief producten of diensten van adverteerders promoten. Meestal gaat dit via blogs op een website, maar het kan ook prima werken via nieuwsbrieven of social media.

Hoe werkt affiliatie marketing?
Affiliatie marketing lijkt veel op influencer- of contentmarketing. De belangrijkste eigenschap is dat de vergoeding variabel is. Meestal is dit een percentage of bedrag per aankoop. Mocht iemand klikken op links in de blogs en een product of dienst kopen, dan verdient de affiliatie commissie. Bij andere vormen maakt een adverteerder meestal de advertentie en bepaalt hij een budget dat hij hiermee wil inzetten. Bij affiliatie marketing heeft de affiliatie juist veel invloed op de advertentie en het bereik daarvan.

Waarvoor is affiliatie marketing geschikt?
In theorie is affiliatie marketing voor bijna alles geschikt. Zie het maar als een soort betaalde vorm van mond-tot-mondreclame. Als veel adverteerders/influencers jouw producten gaan aanbevelen op hun blogs, nieuwsbrieven of social media, dan heeft dat een vergelijkbaar effect. Toch zijn er maar weinig adverteerders die er echt grootschalig gebruik van maken. Affiliatie marketing kan zorgen voor langdurige samenwerkingen tussen adverteerders en affiliaties, zeker als die gelijkwaardig is en de vergoedingen voor beide partijen in orde zijn. Voor veel producten en diensten is het dan een ideale oplossing.