7 handige tips om buiten bij zonlicht de laptop te kunnen gebruiken

De zon straalt weer in de lucht en het is tijd om naar buiten te gaan, maar laptops werken niet altijd optimaal in de warme zonnestralen. Om je op weg te helpen geven je we een aantal tips voor het gebruiken van je laptop buiten.

1. Als je een keuze hebt, schaf dan een laptop met een mat scherm aan. Glossy schermen zien er binnenshuis beter uit, maar reflecteren buiten heel erg. Bij een mat scherm wordt minder licht weerkaatst waardoor het scherm beter te zien is. Je kan tevens ook kiezen voor een speciaal "outdoor" model. Deze hebben geschikte schermen voor buiten en hebben andere functies die nog wel eens handig kunnen zijn; sommige outdoor laptops zijn zelfs waterdicht.

2. Zet de brightness en contrast omhoog en draai de zon naar je toe. Met grote contrast en veel brightness zie je meer dan alleen een zwart scherm. Nadeel is echter dat de zon verblindend in je ogen schittert, maar zonnebrillen doen wonderen.

3. Beeldschermfilters zijn een investering, maar werken waarschijnlijk het beste. Niet alleen om reflecties tegen te gaan, maar ook pottenkijkers worden vanaf de zijkanten op een afstand gehouden.

4. Er bestaan kappen speciaal gemaakt voor dit soort situaties. Deze zijn soms zelfs aan de achterkant van de laptop te bevestigen en kunnen uitgeklapt worden wanneer er teveel zonlicht op schijnt of er iemand mee probeert te kijken.  Je kunt dit natuurlijk ook doen met een Ikea kastje, of je kunt zelf creatief aan de gang gaan met karton.

5. Vanzelfsprekend is het scherm beter te zien wanneer je in de schaduw zit. Dit vindt je laptop waarschijnlijk fijner en je portemonnee waarschijnlijk ook; onderdelen kunnen oververhitten en beschadigd raken wanneer deze heel heet worden, en vooral met een donkerkleurige laptop is dit onvermijdelijk.