10 online marketing trends van 2021

Het is heel belangrijk om trends in de gaten te houden. Zo weet je wat er gebeurt in de wereld om je heen, weet je waar je op moet letten en op kunt inspelen. Wij hebben voor jou de 10 online marketing trends van 2021 op een rijtje gezet.  

 

Trend 1: Snippets

Een featured snippet, ook wel een position zero genoemd, is een speciale sectie bovenaan de zoekresultaten van Google. Zo’n featured snippet geeft antwoord op de vraag van een zoeker. Google haalt het antwoord uit de websites van derden. Deze snippets speelden in 2020 al een grote rol. Naar verwachting zullen deze in 2021 nog vaker worden vertoond.

 

Trend 2: Gebruiksvriendelijkheid

Google houdt zich nog steeds bezig om het gebruik van zoekmachines nog beter en gemakkelijker te maken. Zo bepalen de algoritmen welke websites het beste bij het zoekwoord passen. Ook bepalen algoritmen de positie in de zoekresultaten. Ondertussen is er aan het begin van 2021 een nieuwe ‘Page Experience’ algoritme benoemd. Hierin werden een aantal verschillende elementen meegenomen. Deze elementen worden gebruikt voor het beoordelen van een pagina. ‘Core web’ vitals werden hier ook aan toegevoegd. Deze elementen dragen onder andere bij aan een goede gebruiksvriendelijkheid.

 

Trend 3: Influencer marketing

Merken investeren nog steeds in influencer marketing. En die investering wordt steeds meer. Er is voor elke niche wel een influencer te vinden die een bijdrage wilt leveren aan de marketing van een bedrijf of merk. Influencers zorgen voor vertrouwen, het verrichten van aankopen en voor loyaliteit.

 

Trend 4: Voice Search

Spraakgestuurde apparaten worden steeds meer gebruikt. Hierbij kun je denken aan Siri of Google Home. Zoekopdrachten worden daardoor niet alleen langer, maar ook een stuk specifieker. Voice Search Google gebruikt featured snippets, één van de trends van 2021, om deze vragen te beantwoorden. 

 

Trend 5: Zoekintentie

Het is in 2021 nog steeds belangrijk om te ranken op de zoekintentie en om een match te vinden in de intentie. Het algoritme herkent de zoekintentie van de zoeker aan de hand van de zoekopdracht. In 2021 is het goed om de focus meer te leggen op het achterhalen van de zoekintentie. Daar stem je vervolgens de content op af.

 

Trend 6: Marketing automation

Door marketing automation wordt online marketing in 2021 een stuk praktischer en gemakkelijker. Marketing automation is een combinatie van marketingcommunicatie en softwaretechnologie. Dit betekent het optimaliseren van de customer journey. Wat is hierin het voordeel? Als iemand content downloadt van je online kanaal, dan kan je deze lead geautomatiseerd opvolgen. Op die manier kun je bijvoorbeeld specifieke mails versturen op het juiste moment, om de consument te triggeren. 

 

Trend 7: Investeren in content marketing

Er werd veel geïnvesteerd in content marketing de afgelopen paar jaar, maar dan in de vorm van betaalde advertenties op social media. Kwalitatieve en duurzame content die relevant en menselijk is, is in 2020 echter steeds belangrijker geworden. Een stuk minder commercieel dus. Deze trend zal naar verwachting doorlopen in 2021, mede dankzij COVID-19 en de ongelijkheidsdiscussie. Op sociale media kanalen kan je dus meer stories, relevante verhalen en kwalitatieve video’s verwachten.

 

Trend 8: Groei van e-commercemarkt

Er is een hele sterke groei in e-commerce sinds de start van de Coronacrisis. Dit komt door de beperkingen die zijn ontstaan door de uitbraak van het Coronavirus, die invloed hebben gehad op het vertrouwen van consumenten en bedrijven. Tijdens de lockdown werd e-commerce een essentieel onderdeel van het dagelijks leven. Ook in 2021 zal dit zo zijn.

 

Trend 9: Automatische biedstrategieën

Google wil de controle zo veel mogelijk in eigen hand houden. Er worden daarom steeds meer automatische biedstrategieën gestuurd. Deze biedstrategieën worden automatisch op je advertenties ingesteld. Er wordt hierbij rekening gehouden met de kans dat die advertentie een klik of een conversie krijgt. Een marketeer bespaart hierdoor meer tijd. De bieding hoeft niet meer automatisch geüpdatet te worden voor zoekwoorden en advertentiegroepen.

 

Trend 10: Think global, act global

Onze laatste trend voor 2021 is Think global, act global. Reizen was steeds minder, zowel in het binnenland, maar ook zeker in het buitenland. Lokale onafhankelijkheid speelt hierdoor een steeds grotere rol. Consumenten maken namelijk steeds meer gebruik van lokale ondernemers. Het is daarom belangrijk om je meer te gaan focussen op je lokale vindbaarheid. Google is ook bezig met het ontwikkelen van nieuwe lokale functionaliteiten, zodat jouw bedrijf goed vindbaar is voor mensen in de buurt. Hoe fijn is dat!

 

Dit waren ze, de 10 online marketing trends van 2021. Heb je wat gehad aan deze tekst? Laat het ons dan weten via social media.