Wachtwoorden van 6,5 miljoen LinkedIn-accounts gelekt (06-06-2012)

Logo van LinkedIn

Als u op LinkedIn staat, is het raadzaam om nu meteen uw wachtwoord te veranderen. De wachtwoorden van 6,5 miljoen gebruikers van de netwerksite liggen namelijk op straat. Althans, de wachtwoord-hashes zijn gepubliceerd op een Russische website.

Een wachtwoord-hash is een versleutelde versie van uw wachtwoord, dat zo in een database wordt opgeslagen. Het gaat om sha1-wachtwoord-hashes. Volgens internetexperts zijn die versleutelde wachtwoorden vrij eenvoudig te kraken, de beveiliging is niet optimaal.

Profiel
Volgens de Noorse IT-site Dagens IT staan de wachtwoorden sinds twee dagen op een Russische hackerssite. De accountinformatie staat er niet bij, maar Finse onderzoekers gaan ervan uit dat de hackers ook de gebruikersnamen in handen hebben. "Dat is heel ernstig", zegt een IT-specialist. "U kunt ervan uitgaan dat ook de gebruikersnamen op straat liggen en in theorie kan iemand dus uw LinkedIn-profiel aanpassen. Maar ook identiteitsdiefstal kan het gevolg zijn, door combinaties van gegevens te maken."

Verschillende IT-specialisten bevestigen op Twitter dat ze hun wachtwoord in het bestand hebben teruggevonden. De hackers proberen de wachtwoorden nu gezamenlijk te kraken en doen daarvoor oproepen op Twitter. Met eenvoudige software kunnen miljoenen combinaties per seconde geprobeerd worden.

Verklaring LinkedIn
LinkedIn wilde gisteren niet reageren, maar heeft inmiddels wel een verklaring naar buiten gebracht. Daarin zegt het bedrijf dat het inderdaad om een aantal wachtwoorden van LinkedIn-accounts gaat. "Gebruikers van wie het wachtwoord gepubliceerd is, zullen merken dat dat wachtwoord het niet meer doet", melden ze. Die gebruikers krijgen een e-mail van LinkedIn met instructies om een nieuw wachtwoord aan te maken. Maar let op, waarschuwt het bedrijf: dat gebeurt niet met een link waar u op moet klikken. Daarna krijgen ze een tweede e-mail met uitleg.

Verder zegt LinkedIn dat ze de veiligheidsmaatregelen hebben aangescherpt en maken ze hun excuses.

Wij adviseren u om het wachtwoord van uw account te wijzigen.

Onze klanten zijn hierover persoonlijk geinformeerd.

Informatie is afkomstig van NOS op 3

Persoonlijk advies nodig?

Neem contact met ons op
Training aanvragen
Wij komen graag langs
 Wij bellen u als u dat wilt
 Vraag een offerte aan
  Meer informatie