Zeven adviezen die u moet weten voor employee advocacy

Op televisie ziet u een reclame van de nieuwste smartphone en even later verschijnt dezelfde smartphone ook op uw Facebook-tijdlijn; een bericht gedeeld door een van uw vrienden. De kans is nu groter dat u geïnteresseerd bent om deze smartphone wellicht voor u zelf aan te schaffen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 84% van de mensen aanbevelingen van familie of vrienden meer vertrouwen dan andere vormen van marketing. Sommige bedrijven spelen hier al op in. Zij enthousiasmeren hun medewerkers om (corporate) content te delen binnen hun eigen sociale netwerken. Dit wordt ook wel employee advocacy genoemd. In dit artikel geef ik u zeven adviezen om deze manier van marketing te gebruiken.

Identificeer de kopgroep

Als u net begint met een employee advocacy-programma, is het essentieel om te starten met een kleine groep medewerkers – vanaf nu de influencers binnen uw bedrijf –  die zelf al actief bedrijfscontent delen en een groot bereik hebben. Zij zetten de toon voor de volgende groep. De juiste begeleiding in deze eerste fase is bepalend voor het succes van het programma. Als deze groep goed wordt ondersteund en ziet hoe makkelijk het is om content te delen, volgen andere collega’s snel.  

Makkelijk deelbare content

Tegenwoordig bestaan er veel tools die het eenvoudig maken om content te delen. Denk hierbij aan: LinkedIn, Elevate, Sociabble of DrumUp. Deze platformen hebben een geïntegreerde RSS feed, werken veelal met machine learning voor het vinden van content en laten medewerkers gemakkelijk zelf content aandragen.

Een goede balans in de content

Maak onderscheid tussen de content die u aanbiedt, content van derden en content die wordt aangedragen door de medewerkers zelf. Schrijf bedrijfscontent zo dat het makkelijk is voor medewerkers om deze te personaliseren. Denk bijvoorbeeld aan het delen van vacatures: door een eerste persoonlijke zin toe te voegen aan de post, is deze al anders.

Wees authentiek

Authenticiteit speelt een sleutelrol in employee advocacy. Let daarbij goed op de personal branding van uw medewerkers. Welke medewerker weet veel over welk topic? Wie kan er expert worden op een bepaald gebied? Een marketingmedewerker zal namelijk niet erg geloofwaardig overkomen als deze blogs plaatst over zeer technische topics. Geef daarom iemand ook voldoende ruimte om zelf met content te komen en laat diegene bepalen waar hij of zij over naar buiten wil treden.

Het goede voorbeeld

Als ceo’s of andere leden van het management actief gebruik maken van social media, geeft u een goed voorbeeld weer. Dit komt omdat zij meestal het boegbeeld zijn van het bedrijf of organisatie, deze mensen zijn ook goed inzetbaar om posts van medewerkers te liken en te delen.

Interne erkenning

Doordat uw medewerkers erop los posten, heeft dat ook een mooi voordeel voor hun; erkenning. Niet alleen de buitenwereld ziet hen als specialisten in hun vakgebied, maar interne erkenning reikt ook ver. Hoeveel bereik heeft de medewerker bij zijn of haar blog, vlog of artikel en hoeveel engagement wordt hiermee gebracht? Dit helpt ook in het activatieproces van andere collega’s.

Train uw werknemers

Wat soort foto’s mogen er gepost worden? Is een foto waar alcohol wordt weergegeven goed voor uw bedrijf? Voor een brouwerij is het normaal dat er alcohol wordt weergegeven in reclames op social media. Maar is dit ook een goed inzet voor een bedrijf wat telefoons verkoopt? Uw werknemers moeten getraind worden in het stukje gedragscode en ethiek. Daarbij moet u ook denken hoe er met crisis omgegaan moet worden. Denk hierbij aan een troll; iemand of een groep personen die als doel hebben om een bedrijf in de weg te zitten door middel van grappen of hacks. Dit soort situaties kunnen uw bedrijfsidentiteit aantasten.

Als u deze zeven adviezen opvolgt, heeft u al een goede opstart, u moet er alleen rekening mee houden dat het employee advocacy-programma veel tijd kost en dat het in het begin nog lastig kan zijn. MediaMere helpt u hier graag mee op weg door middel van trainingen of andere geschikte acties.