Google maakt meta descriptions korter

De meta descriptions zijn weer ingekort door Google. De meta description, ook wel de snippet genoemd, is het stukje tekst onder de URL bij zoekresultaten op Google. Deze geeft een korte beschrijving weer over de pagina. In dit artikel ga ik u vertellen wat deze maatregel voor gevolgen dit heeft.

Lange meta descriptions van korte duur

In december 2017 kondigde Google aan om de snippet langer te maken naar 320 tekens. Voorheen was dit 160 tekens. Marketeers kregen hierdoor meer ruimte om een duidelijke en complete beschrijving toe te voegen. Inmiddels heeft Google de lange meta descriptions alweer teruggedraaid.
 
Danny Sullivan, Google haar ambassadeur voor alles omtrent Search, bevestigt op Twitter dat de snippets in Google zijn tegenwoordig gemiddeld korter dan maar wel langer dan ze waren voor de wijzigingen in december van vorig jaar. Echter zegt hij ook dat er geen vaste lengte is voor hetgeen dat Google toont in de zoekresultaten. De lengte van zo een meta description wordt gebaseerd op het Google algoritme, dat uitpluist wat het nuttigst is voor degene die de zoekopdracht uitvoert. Precies om deze reden wil – en kan – Google geen vaste lengte meer vaststellen. Het lijkt er echter op dat de lengte teruggezet is naar 160 karakters voor de desktop en 130 karakters voor de mobiele telefoon.

Wat betekent dit voor marketeers en websitebeheerders?

Hoewel de langere meta descriptions een fijne toevoeging waren, brengt de terugkeer van de kortere snippets weinig verandering met zich mee. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ongeveer 35% van de zoekresultaten de originele meta descriptions zoals ze zijn ingesteld tonen. Google adviseert daarom om niet te veel aandacht te besteden aan de lengte van de meta descriptions, omdat de kans groot is dat deze dynamisch gegenereerd wordt.
 
Wat kunt u het beste doen? Zorg ervoor dat uw meta description een titel en een korte samenvatting heeft die aanslaat op de pagina. De lezer kan dan vervolgens zien of uw pagina relevant is voor haar of zijn zoekopdracht. Richt u dus vooral op het schrijven van goede content, zodat relevante informatie dynamisch gegenereerd wordt; zoals in ongeveer 65% van de zoekopdrachten het geval is.