Effectieve emailmarketing; hoe haal je het maximale uit een email?

De gemiddelde aandachtsspanne is volgens een rapport van Microsoft gedaald van twaalf naar acht seconden in een paar jaar tijd. Online ontwikkelingen gaan tegenwoordig razendsnel, waardoor er steeds minder tijd en aandacht wordt besteed aan oninteressante artikelen, emails, en advertenties – iets waar digitale marketeers alsmaar de gevolgen van zien en op proberen in te spelen. Hoe zorg je ervoor dat nieuwsbrieven, emails, en updates wel gelezen worden en niet direct in de prullenbak verdwijnen? Wij zetten 5 tips op een rijtje om je verder te helpen!

1. De onderwerpregel
Wellicht het meest vergeten onderdeel van een email is de onderwerpregel. Even snel een onderwerp dat ergens aan het einde van de mail kort aan bod komt, en versturen maar. De onderwerpregel is echter in staat de click en open rate van een mail te maken of te breken. Een goed doordacht, opvallend, en uitdagend onderwerp nodigt lezers uit om verder te gaan; ruim 35 procent van de ontvangers beoordeeld een mail namelijk al aan het onderwerp en maakt hierbij de keuze om de mail te openen of te verwijderen. Ga niet helemaal los met het gebruik van emoticons en vreemde letters en gebruik ook geen lange titels als onderwerp, maar houdt rekening met het feit dat de meeste e-mails geopend worden op een mobile device waardoor titels afgekort worden en vreemde tekens niet altijd goed worden weergegeven.

2. Afbeeldingen
Afbeeldingen worden geprezen in e-mails; ze kunnen veel informatie geven in één keer, worden daadwerkelijk gezien en gelezen, en kunnen worden gebruikt als button voor links naar relevante websites of pagina’s.

Gooi e-mails echter niet vol met afbeeldingen en vraag je daarnaast af of de afbeelding wel iets toevoegt aan de mail. Afbeeldingen werken ondersteunend, maar niemand verwacht een mail bomvol drukke afbeeldingen met teksten erin verwerkt die allemaal nog eens linken naar een website die vrijwel niks te maken heeft met de onderwerpen in de mail. Plan de afbeeldingen zorgvuldig en zorg dat er een terugkomend element in verwerkt is, zoals een tekst in een kader, of een onderdeel van de huisstijl. Let daarnaast op dat de meeste mails ‘on the go’ worden geopend; grote afbeeldingen nemen wat tijd om te laden, en de eerdergenoemde spanningsboog van acht seconden laat dat niet toe.

3. (Inter)activiteit
Emails kunnen tegenwoordig opgemaakt worden als een website in pocketformaat: geanimeerde afbeeldingen, video’s, en zelfs hele contactformulieren behoren tot de mogelijkheden om geïntegreerd te worden in een mail van slechts een paar KB groot. Deze interactiviteit nodigt uit om mee te doen en actie te ondernemen, vaak zonder dat men hiervoor de email zelf hoeft te verlaten. Polls, reviews, en ratings zien hier de meeste voordelen van; mensen zijn geneigd snel een review of sterrenrating achter te laten wanneer dit gemakkelijk en met maximaal drie klikken kan. Gebruik dit om te pijlen wat klanten en geïnteresseerden ergens van vinden. Was de mail overzichtelijk en relevant? Hoe was de rondleiding binnen ons bedrijfspand? Was de social media training wat u ervan verwachtte? Snel, eenvoudig, en zonder druk uit te oefenen op een lezer met als resultaat positieve en eerlijke reacties die het gemakkelijk maken om te kijken waar de knelpunten zitten.

4. Duidelijkheid en persoonlijkheid
Niemand heeft zin om in een email te moeten zoeken naar een onderwerp dat voor hem of haar relevant is. Zorg daarom voor duidelijkheid, weinig kleine letters, en opvallende call to action buttons. Zo weten lezers precies waar zij moeten zijn en wat zij kunnen verwachten.

Daarnaast is persoonlijkheid eveneens belangrijk. E-mails waarin de naam van de lezer staat, aanbiedingen staan welke gebaseerd zijn op recente aankopen, of meer informatie over een dienst welke de vorige week nog door de lezer is afgenomen worden meer gewaardeerd en kunnen rekenen op wel 15 procent meer clicks. Tevens laat het zien dat jij als zender ook geïnteresseerd bent in de lezer en hem of haar niet vergeten bent.

5. Timing
Het tijdstip waarop een email verstuurd wordt is waarschijnlijk nog belangrijker dan de inhoud zelf. De ideale verzendtijd is afhankelijk van de doelgroep en het publiek dat ermee bereikt moet worden. Tijdens kantooruren worden nieuwsbrieven veelal niet bekeken en gelezen, behalve door young professionals die rond een uur of drie op zoek zijn naar afleiding. In de avonduren zitten dezelfde young professionals echter weer niet te wachten op e-mails, maar de oudere generatie juist wel. De enige manier om erachter te komen wat voor jouw publiek werkt is door het te testen. Wordt een email die verstuurd is in de middag vaker geopend dan een email die in de avond is gestuurd? Of vindt jouw publiek het juist fijn om de ochtend te starten met een korte update? Bekijk wat werkt voor iedere doelgroep en laat met regelmaat een nieuwsbrief of email versturen, zodat lezers weten wanneer zij weer iets nieuws kunnen verwachten.

Toch nog niet zeker of jouw bedrijf of organisatie het maximale haalt uit email? De experts van MediaMere staan voor je klaar! We informeren over het gebruik van email als marketingtool, geven tips en tricks over het verzamelen van gegevens voor e-mailmarketing, en leggen uit hoe de perfecte nieuwsbrief in elkaar zit. Meer weten? Bekijk het aanbod e-mailmarketing.